BIOGRAFIE

Constantin Mihalache

Activitatea profesională


Constantin Mihalache s-a născut în primăvara anului 1958, pe data de 24 aprilie, în județul Olt, iar copilăria şi-a petrecut-o alături de familie, în comuna Movileni. La vârsta de doar 14 ani acesta părăsește casa părintească și se stabilește în Municipiul Slatina, unde îl regăsim și în prezent. Încă din copilărie, acesta şi-a descoperit dragostea pentru pictură, însă s-a regăsit în incapacitatea de a îşi urma pasiunea datorită contextului financiar potrivnic şi a faptului că provenea dintr-o familie de oameni simpli, cu o înţelegere precară asupra artei.

Într-un vădit contrast cu aptitudinile sale artistice, urmează Liceul Metalurgic din Slatina; apoi devine absolvent licențiat în Științe economice în cadrul Universității din Craiova. Nu se oprește însă aici, negăsind satisfacția dorită în profesia de economist, frecventează Cursurile Școlii de Detectivi și Securitate Privată, devenind în anul 2004, Detectiv particular – membru cu drepturi depline în cadrul Asociaţiei Naţionale a Detectivilor Particulari din România.

Deşi, ocazional, obişnuia să mai realizeze câte o lucrare, acesta nu şi-a dedicat timpul său exclusiv unei activităţi de creaţie. Momentul în care Constantin Mihalache se reapropie de zona artistică este la aniversarea de 50 de ani, când primește cadou din partea fiicelor sale, un set de pensuli, pânze și vopseluri. De atunci a pictat necontenit, iar într-o perioadă relativ scurtă, a reușit să iși construiască un Portofoliu de aproximativ 300 de lucrări. Concomitent, și-a urmat pasiunea frecventând cursurile Școlii Populare de Arte din Slatina – Secția arte plastice (2012-2015) pe care a absolvit-o cu media 10.

Pictorul Constantin Mihalache este dovada vie că talentul nu are vârstă şi că uneori, se întâmplă să trăim întreaga existenţă în căutarea adevăratei vocaţii.

Experiența artistică


Artistul deține un portofoliu consolidat de aproximativ 300 de lucrări, pe care după vârsta de 50 de ani este încurajat să le expună public, în expoziții personale și evenimente culturale, precum:

Urmându-și calea și vocația, organizează în luna decembrie 2013, prima expoziţie personală intitulată Catch the Vision, găzduită în București, într-un spațiu generos al Bibliotecii Naționale a României. Este primit de critici cu recenzii favorabile, astfel încât este pe mai departe încurajat să investească în parcursul său artistic.

Un an mai târziu, pictorul Constantin Mihalache se bucură de aprecierea Marelui Maestru Ștefan Popa Popa’s (pe care îl întâlnește în Slatina cu prilejul Festivalului anual “Oltenii și restul lumii”) și răspunde invitației acestuia de a găzdui patruzeci și cinci de tablouri în expoziția de pictură – Simfonia culorilor, în luna august 2014, în Timișoara, la Galeriile POPA’S.

Tot în anul 2014, pictorul primește o recunoaștere internațională a talentului său, cu lucrarea intitulată – Marea Nipona (Japan Sea) selectată la Categoria Merite Speciale în cadrul celei de a 4-a ediţii a concursului Anual Expoziţie de artă “Peisaje marine”, organizat de către Galeria de artă online – Light Space and Time. La competiție au participat 647 de lucrări, aparţinând artiştilor din 19 ţări din toată lumea.

Ulterior, pașii îi sunt îndrumați către o colaborare cu preşedintele Academiei Internaționale “Mihai Eminescu” din Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, organizatorul Festivalului Internaţional de Poezie “Mihai Eminescu”. Constantin Mihalache s-a implicat activ în desfășurarea celei de-a II-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”, (septembrie 2014) eveniment organizat la Craiova de către Academia Internațională “Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, Consiliul Județean Dolj, Institutul Cultural Român și Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”. Festivalul a reunit invitați de seamă din țări de pe mai multe continente: China, Coreea de Sud, India, Canada, Anglia, Italia, Franța, Turcia, Liban, Ungaria, Serbia, Estonia, Bulgaria, Macedonia, Mongolia, Republica Moldova, Lituania, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovacia, Senegal, România ș.a.

Astfel, pictorul a oferit câteva din lucrările sale celor mai merituoși poeți și scriitori ai lumii, reuniți în cadrul Festivității de decernare a premiilor anuale ale Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu” care s-a desfășurat la Muzeul de Artă din Craiova. Totodată, artistul oltean a găzduit la Țicleni, Târgu Jiu, expoziția de pictură expresionist abstractă Simfonia culorilor, evenimentul care a tras cortina Festivalului. Expoziția a fost vernisată cu măiestrie de către reputatul sculptor Vincenzo Bianchi, creatorul unor impresionante monumente din întreaga lume și membru de onoare al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” din anul 2009. După vernisaj, expoziția a fost vizitată de către nume reprezentative din lumea artei, prezente la eveniment și a fost considerată a fi una de excepție.

În luna februarie 2015, Constantin Mihalache merge în Vâlcea, pentru a răspunde invitației președintelui Cenaclului artelor al Societății Culturale Anton Pann – doamna Violeta Scrociob, de a participa în cadrul unui eveniment cultural complex. Pictorul a vernisat astfel, expoziția Lirică în culori, găzduită la biblioteca Județeană Antim Ivireanul. În cadrul evenimentului a avut loc și o dublă lansare de carte: Daniela Tiger-Craiova; Mircea Trifu (Italia); alături de participarea membrilor Clubului Umoriștilor Vâlceni.

Tot în anul de grație 2015, pictorul revine în Capitală în cadrul unei expoziţii de grup, desfășurată în luna iunie, cu prilejul primei ediții a Târgului Artiștilor Independenți care fost găzduită de către Galeriile BMR. În cadrul evenimentului au participat artiști aparținând tuturor mediilor de exprimare plastică: pictură, grafică, fotografie, sculptură etc. Cenzorul Galeriilor BMR – dr. Marius Tița a apreciat expoziția și stilul deosebit al artistului.

Mihalache primește premiul pentru arte plastice în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”, (septembrie 2015) eveniment cultural organizat de către Fundația Europeană “Mihai Eminescu” și Academia Internațională “Mihai Eminescu” și desfășurat sub egida “Craiova – Capitala Culturală Europeană 2021”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova, Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”.

Festivalul a reunit și de această dată, nume sonore ale vieții culturale, creatori reputați și apreciați, între care s-au regăsit și două personalități nominalizate la una dintre cele mai importante recunoașteri internaționale, Premiul Nobel: Dante Maffia, pentru literatură, și Vincenzo Bianchi, la premiul pentru pace. Evenimentul a avut invitați de seamă la nivel internațional, din țări precum: Grecia, Turcia, Italia, Maroc, Republica Moldova, Belgia, Spania, SUA, Iran, Kenya, Azerbaidjan, Kosovo, Belarus, Austria, Norvegia, Serbia, Bulgaria, Bangladesh, Costa Rica, Rusia, Japonia, Ungaria şi, bineînţeles, România.

În anul 2016 cu prilejul ediției a IV-a a evenimentului pictorul revine succesiv, bucurându-se de aprecierea organizatorilor și participanților.

Începutul anului 2016 îl aduce pe Constantin Mihalache în orașul său de reședință (Municipiul Slatina), cu o expoziție închinată primăverii vieții sale artistice, Simfonia primăverii (4-19 aprilie) găzduită la Galeria Artis, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și Muzeului Județean Olt.

Totodată, în vara anului 2016, artistul a participat în calitate de tutore în cadrul Școlii internaționale de vară “Constantin Brâncuși” dedicată artelor (“Reflecții ale moștenirii latine în arta lui Constantin Brâncuși” 9-19 iunie) – organizată și găzduită în Regiunea Olteniei de către Centrul Internațional pentru Artă și Creație Constantin Brâncuși, Academia Internațională “Mihai Eminescuși Clusterul Cultural “Tara Litua”.

În urma aportului semnificativ adus în cadrul evenimentului, C. Mihalache a fost invitat de către organizatori să revină cu prilejul viitoarelor ediții ale evenimentului, alături de nume sonore ale vieții culturale, precum reputatul sculptor Vincenzo Bianchi.

La început de primăvară, în 2017, pictorul revine în orașul de reședință (Slatina) cu găzduirea expoziției de pictură Cu primăvara în suflet (16 martie – 30 aprilie), la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul dedicat artei contemporane a fost realizat cu sprijinul Uniunii Sindicale Teritoriale “Cartel Alfa” Olt, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina, sub egida “Galeriile ALFA” ediția a II-a.

Constantin Mihalache este și proaspăt membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Sucursala Vâlcea, începând cu luna aprilie 2017.

În data de 18 mai 2017, pictorul revine la București și expune pentru 2 săptămâni lucrările sale în cadrul evenimentului desfășurat sub egida “Members & Friends meeting” organizat de către Asociația INACO – Inițiativa pentru competitivitate în parteneriat cu FUNDAȚIA DIGNITAS la Galeriile private din str. Anton Pann, nr. 21, sector 3. Vernisajul a fost realizat cu sprijinul criticului de artă Dr. Marius Tița.

Nu în ultimul rând, în toamna aceluiași an (2017), pictorul demonstrează un profund atașament față de orașul de reședință, (Slatina) căruia îi închină cea mai recentă expoziție personală cu prilejul unui eveniment cultural complex organizat în intervalul 27 octombrie – 10 noiembrie  la Biblioteca Județeană “Ion Minulescu”– instituție care a găzduit expoziția de pictură contemporană: Culori de poveste. Vernisajul expozitiei a avut loc în ziua de Vineri, 27 octombrie 2017, ora 16:30, în deschiderea ediţiei a VII-a a Evenimentului Cultural Naţional „Nocturna Bibliotecilor 2017”.

Originalitatea tablourilor sale se traduce prin faptul că pictorul a ales să nu creeze folosind pânza sau materiale neconvenționale, 2 lucrări identice. Toate evenimentele amintite la care a participat pictorul până în prezent, au reunit un public iubitor de artă de toate vârstele și un număr însemnat de reprezentanți ai vieții culturale. Mențiuni asupra acestor evenimente au fost reflectate atât în mass-media, prin emisiuni radio și de televiziune, cât și prin articole în presa scrisă sau on-line.

Cu siguranță, în Portofoliul pictorului vor urma noi expoziţii şi participări la evenimente și competiţii artistice naționale și internaţionale.

Stil şi abordare


Numeroase abordări artistice au reliefat faptul că stilul care i se potriveşte cel mai bine este cel expresionist-abstract, constând în reprezentarea gândurilor şi sentimentelor în actul picturii într-o manieră spontană, folosind tratamentul expresiv al materiei, formele abstracte şi culorile cele mai variate. Arta abstractă a fost cea care i-a oferit artistului posibilitatea de a-şi exprima perspectiva sa artistică unică şi care i-a pus la dispoziţie mijloace nelimitate în acest sens.

Adoptarea acestui stil a fost inspirată de orientarea către cultul vitezei, ritmul trepidant al civilizaţiei şi tehnicii moderne. De remarcat este curajul artistului în utilizarea culorilor tari şi vii, într-o gamă variată de tonuri.

Varietatea design-ului este inspirată din observarea minuţioasă a texturilor şi paletelor coloristice întâlnite în mediul natural (spre exemplu: păsări, corali, vegetaţie şi faună în general privite ca o moştenire strămoşească/ancestrală inestimabilă). Artistul are convingerea că mediul natural primordial reprezintă sursa vieţii şi a energiei, a tot ceea ce ne înconjoară în prezent. Astfel, prin creaţiile sale artistice, acesta intenţionează să elogieze eterna sursă –“mama natură”. Printre temele abordate de către Constantin Mihalache regăsim preponderent natura, timpul şi spaţiul, emoţiile şi trăirile umane etc.

Prin alegerea paletei cromatice și jocul formelor, în mod deliberat, artistul plastic își propune să atragă atenția publicului, căruia îi oferă provocarea de a îl desluşi, mereu altul – caracterizat de vitalitate și ingeniozitate.

În ceea ce priveşte tehnicile utilizate, artistul aminteşte tehnica fluidă şi tehnica mixării vopselurilor direct pe pânză, tehnici despre care consideră că îi conferă o responsabilitate mai mare în armonizarea culorilor. Totodată, putem observa faptul că asimetria fluxului natural al tonurilor cromatice, împreună cu neprevăzutul mişcărilor, contribuie la statuarea unei imagini ce se doreşte a fi universală.

Prin lucrările sale, artistul plastic Constantin MIHALACHE nu se rezumă la simplele atribute ale artei decorative, ci comunică în mod direct publicului privitor, reprezentarea trăirilor sale sufleteşti. Artistul îşi propune să părăsească convenţionalul pentru a crea cu originalitate, inovaţia.

Originalitatea lucrărilor sale constă cu precădere, în faptul că acestea nu se doresc a fi reproduse. Aşadar, fiecare tablou este un exemplar unicat, realizat manual într-o singură ediţie – cu vopsele pe bază de apă sau acrilice. Fiecare lucrare emană o trăire specifică, caracteristică momentului transpunerii Creației pe pânză.